Investeer 20 minuten, oogst digitale rust! Wanneer komt het je uit?

Keurmerk voor influencers

Voor influencers

Als influencer zie je soms door de bomen het bos niet meer. Moet je in je video vermelden dat je er geld mee verdient, of hoeft dat alleen bij een bepaald bedrag? En wat als je nou alleen voor de video die dure auto mag lenen, is dat dan een vorm van betaling of niet?

Goed nieuws: als influencer kun je op reclamecursus. Daarin leer je alle regels rondom reclame op je socialaccount. Haal je de toets, dan krijg je het DDMA-certificaat en kom je in een openbaar register. Omdat de regels zo vaak veranderen, moet je elk jaar een toets maken om in het register vermeld te blijven.

Steeds meer grote bedrijven huren alleen nog influencers uit het register. Zo weten zij zeker dat influencers zich aan de reclameregels houden. Vaak weten influencers de regels niet of houden ze zich er niet aan. Hierdoor is het voor gebruikers niet duidelijk dat een video gesponsord is en dat er dus sprake is van reclame.

Voor gebruikers

Als gebruiker van social media is het bijvoorbeeld lang niet altijd helder dat een vlogger is ingehuurd om een product aan te prijzen. Neem een vakantie boeken. Ging je vroeger naar een reisbureau, nu kijk je op Instagram voor de ultieme reisbestemming. Vooral jonge mensen zoeken op deze manier de meest unieke plekjes. Populaire travel influencers posten de mooiste foto’s van hun reis. Wat je niet ziet, is dat hier vaak een reisbureau achter zit. ‘Vroeger zette je een advertentie in de krant, nu koop je een influencer’, zegt social-media deskundige Kirsten Jassies hierover.

Wordt een influencers ‘betrapt’ op onrechtmatige reclame in een video, dan heeft dat overigens geen gevolgen. De Reclame Code Commissie monitort wel degelijk, maar het enige wat ze kunnen doen is de vlogger aanspreken op de overtreding. Er zijn geen boetes of andere consequenties.

(foto: freepik)

Bron: NOS

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Myndr is de meest flexibele internetfilter voor in de klas. Als leerkracht bepaal jij waar de leerlingen online bij kunnen.

Vrijblijvende proefperiode