Stel: in de buurt loopt een beruchte kat. Afvalbakken worden omgekieperd, alles waar aarde in zit wordt vakkundig volgepoept en als het keukenraam openstaat wordt je eten van het aanrecht gestolen.
Als je op een dag uit je werk komt, zie je een vuilniszak bij de voordeur staan. Chagrijnig denk je: die heeft lief daar vast neergezet, niet slim. Maar je bent moe en laat het maar. De volgende ochtend stap je de deur uit; recht in een mengelmoes van pastarestjes, verscheurde luiers en de inhoud van de stofzuigerzak.
Moe van je werkdag stak je je kop in het zand en dacht: “Niet mijn verantwoordelijkheid hoor, die vuilniszak.” Maar daardoor kreeg je de volgende dag juist méér ellende. Met smartphones in de klas is het net zo.
Je kunt als leerkracht zeggen: ik heb die vuilniszak daar niet neergezet, dus ik ruim hem ook niet op. Oftewel: ouders hebben die smartphone aan hun kind gegeven dus zíj́ zijn verantwoordelijk. Ik hoef er niet voor te zorgen dat hun kind daar goed mee om leert gaan.
Mee eens. Maar als je als leerkracht toestaat dat leerlingen hun smartphone mee naar school nemen, of je maakt er zelfs gebruik van door ze even hun moeder te laten bellen als ze ziek zijn, dan is de verantwoordelijkheid als er problemen ontstaan ook naar school verschoven.
Zo is het. Je geeft les, je hebt vergaderingen, je kijkt na en je komt om in de administratie. En tóch is een berg rotzooi voor de voordeur uiteindelijk meer werk. Vroeg of laat heb je gedoe in de groepsapp of ongecensureerde YouTubefilmpjes in de pauze. Dat kun je maar beter voorkomen en dat hoeft echt niet zoveel tijd te kosten. Om je op weg te helpen geven we 3 tips.
Praat met je leerlingen over de dingen die mis kunnen gaan in de groepsapp, op YouTube, in chatboxen en overal waar je online gegevens achterlaat. Lees bijvoorbeeld hoe leerkracht Roy van den Reek zijn leerlingen leert hier zelf verantwoordelijk voor te zijn.
Of zoek op internet naar voorbeeldlessen over bewustwording bij leerlingen. Je kunt allerlei kant-en-klare lessen vinden over bijvoorbeeld Whatsapp en Mediagewoontes. Of vraag het Myndr werkboek voor een dag offline aan.
Praat met collega’s over smartphonegebruik op school en zet een eerste stap voor een gezamenlijke visie. Maak afspraken over wat wel en niet mag en ook over wat er gebeurt als een leerling zich niet aan die afspraken houdt. Laat aan ouders weten hoe je als school met smartphonegebruik omgaat.
Op de website van Kennisnet vind je hiervoor een uitgebreid stappenplan of lees ter inspiratie ons blog over hoe Giovanna Arends met regels omgaat.
Praat niet alleen over wat niet leuk of niet goed is. Bespreek ook met elkaar hoe het wel kan. Stel bijvoorbeeld samen positieve regels voor de groepsapp op. Of maak posters waarop leerlingen elkaar leuke websites tippen.
Meer suggesties vind je in het Handboek Digitale Geletterdheid of lees verder over hoe je de digitale kennis van leerlingen positief in kan zetten.
Zet een kleine eerste stap. Stuur bijvoorbeeld dit blog door naar je collega’s en zet het onderwerp op de agenda van een eerstvolgende vergadering. Ga in gesprek met je leerlingen. Start de dag met een groepsgesprek van 5 minuten en laat vertellen wat ze de afgelopen 24 uur op social zijn tegengekomen. Laat iedereen eerst iets leuks benoemen en geef daarna ruimte voor iets wat ze niet leuk vonden.
Heb het dus mondjesmaat over de rommel in de vuilniszak. Zodat je hem niet op een ochtend ontploft in je klaslokaal vindt.
Je kunt de Myndr-switch 6 weken vrijblijvend proberen. In deze periode helpen we je om het internet op school veilig te reguleren. Meld je aan en je kunt gelijk beginnen!
* Je ICT beheerder kan kosten in rekening brengen voor het installeren van de gratis Myndr plugin.
Reacties