Blogserie
Deze blog is onderdeel van de serie 'Publicatie Digitalisering in het onderwijs'.
Deze blog is onderdeel van de serie Publicatie Digitalisering in het onderwijs. Lees alle blogs in deze serie
Verbieden. Niet verbieden. De school laten beslissen. Wat moeten we met de smartphone op school? Een brede maatschappelijke discussie is momenteel gaande. Ministers, cabaretiers, programmamakers, ervaringsdeskundigen: allemaal onderzoeken ze het fenomeen en maken de balans op. Onder leerkrachten lijkt er een verdeeldheid te zijn. Alhoewel veel leerkrachten pleiten voor een smartphoneverbod, zijn er ook argumenten om smartphones wél in de school te houden.
Zó zou je het gesprek hierover zomaar tegen kunnen komen:
Dinsdagochtend. 12.10 uur. Locatie: de personeelskamer.
-Ik weet dat het eigenlijk niet mag, maar ik heb toch weer een mobiel afgepakt zonet.
– Van wie dan?
– Tobias.
– Oh ja, die kan er echt niet vanaf blijven.
– Ik vind eigenlijk dat we er iets mee moeten hoor.
– Met smartphones? Waarom?
– Nou, ik zie ze steeds vaker in de klas. Ik vind dat maar niks. Tobias is echt niet de enige die er onder de les op zit. Ik ben er eigenlijk wel klaar mee om constant als een soort politieagent op te moeten treden.
– Nee, maar ja, wat wil je dan?
– Nou, van mij mogen ze er een verbod op invoeren.
– Echt? Dat gaat niet lukken.
– Waarom niet?
– Omdat ouders willen dat hun kinderen bereikbaar zijn.
– Ja, maar dat zijn ze toch? Ze kunnen de school toch bellen!
– Maar dat is niet direct. En trouwens, verbieden is helemaal niet handig. Dan leren ze niets.
– Hoezo, leren ze niets?
– Nou, ze moeten leren er goed mee om te gaan.
– Ja, maar moet dat op school? Goed ermee omgaan betekent niet dat ze overal moeten zijn. Op school worden leerlingen er alleen maar door afgeleid.
– Ik vind het juist leuk ze in de les te gebruiken, hoor. Dan zijn ze superbetrokken! Met Kahoot antwoord geven vinden ze veel leuker. Bij aardrijkskunde heb ik ze dan echt actief aan het meedoen.
– Het is gewoon te veel. Ze zitten maar op die smartphones de hele dag, en dan ook nog gamen en tv erbij. Wat doen ze nou buiten schermen om?
– Je overdrijft. Ze doen heel veel daarbuiten. Sporten, spelen…
– Ja, maar ik zie dat ze minder sociale dingen doen. Als je in de pauze op het bovenbouwplein loopt, zitten er toch altijd een aantal met hun mobiel. En bij sport net zo. En onder de les dus ook. Ik vind dat je grenzen moet aangeven. Kinderen voelen die grenzen niet. Die worden constant verleid door al die pings en likes en kunnen er niet mee stoppen uit zichzelf. Dat is toch bekend? Dat smartphones expres verslavend worden gemaakt?
– Je kunt ze toch niet meer wegdenken? Jij wil gewoon terug in de tijd.
– Helemaal niet, maar ik maak me gewoon zorgen over dat constante mobielgebruik.
– Ik vind dat je er wel erg de negatieve kant van benadrukt.
– Ik las anders laatst van een middelbare school waar ze geen smartphones meer toestaan. De leerprestaties gingen daar mooi wel omhoog.
– Nou, als ze op school mobieltjes zouden verbieden, zou ik daar echt niet aan meedoen. Ik vind het zelf ook handig dat ik tussendoor even de kinderopvang kan appen.
– App jij onder de les?
– Ja, tuurlijk!
lees verder onder deze leestips
vervolg van het blog
Waar gaat het nou éigenlijk over?
De smartphonediscussie gaat over twee punten: Hoort het mobieltje thuis in de klas? En: moet de politiek scholen wel een eventueel smartphoneverbod opleggen?
De eerste kwestie
Vanuit de kennis in onze publicatie over digitalisering in de klas, komen drie vragen naar voren die kunnen helpen bij het bepalen van een standpunt hierover:
De tweede kwestie
Een antwoord op politieke kwesties vinden we hier niet op z’n plek. Maar ter overweging het volgende: welke plek digitale middelen ook hebben in je school, het staat of valt met wat voor beleid je daarover hebt. Zonder duidelijk beleid, nemen de negatieve effecten ervan de overhand. Ook een eventueel smartphoneverbod als maatregel op zich heeft bedding nodig. Je zou kunnen zeggen dat een los smartphoneverbod niet bestaat. Want smartphones zijn onderdeel van een veel groter fenomeen: digitalisering. En inmiddels is duidelijk dat dat als geheel een goede aanpak nodig heeft, vooral in het onderwijs.
Lees onze publicatie voor diepgaande info over dit onderwerp.
Blogserie
Deze blog is onderdeel van de serie 'Publicatie Digitalisering in het onderwijs'.
Je kunt de Myndr-switch 6 weken vrijblijvend proberen. In deze periode helpen we je om het internet op school veilig te reguleren. Meld je aan en je kunt gelijk beginnen!
* Je ICT beheerder kan kosten in rekening brengen voor het installeren van de gratis Myndr plugin.
Reacties