Als leerlingen kunnen gaan ze online dingen doen die je niet wilt. Spelletjes spelen, via allerlei chatsites berichtjes naar elkaar sturen in de les, filmpjes kijken, toch nog even die rekenmachine ergens openen als het niet mag.
We maakten al gebruik van meekijksoftware, maar je kunt niet de hele tijd meekijken. Een groot deel zie je dus niet. Daarom liet ik door de ict-leverancier sommige sites blokkeren voor de hele school, maar voordat ik een verzoek gemaild had, hadden de leerlingen alweer 10 andere leuke links gevonden. Dat was zoveel werk, dat ik dacht: dat moet toch ook anders kunnen. Bovendien waren er ouders die zich afvroegen: hé, waarom zit mijn kind op dat soort sites onder schooltijd, dat moet toch niet kunnen? Nee, dat moet inderdaad niet kunnen.
We waren daarom op zoek naar iets naast de schermcontrole. Het moest iets heel gebruiksvriendelijks zijn, waarbij je weinig inspanning moet leveren als leerkracht, nul ict-ervaring hoeft te hebben en wat tóch werkt. Toen ik Myndr op het spoor kwam, geloofde ik niet dat het werkelijk zo simpel zou zijn als dat ik op dat moment las. Dus heb ik eerst een demosessie aangevraagd. Want als het echt zo makkelijk zou werken, waarom had ik dan van niemand over deze wonderknop gehoord?!
Nou ja, nu promoot ik het bij alles en iedereen die ik tegenkom. Het is echt ideaal. Ik heb er een foto van en die laat ik dan zien: dit is het, gewoon één witte knop. En als je hem niet aan de muur wilt hangen, kun je hem ook nog via de website bedienen.
Bij mij in groep 8 draaien de kinderen zelf aan de knop. Ze vragen dan of ze hem op een andere stand mogen zetten als ze iets nodig hebben. Ze weten heel goed wat in welke stand kan. Dan hoor ik ze bijvoorbeeld zeggen: ‘nee, stand 5 mag niet, want dan kun je bij social media en dat doen we hier niet op school’.
“Er waren ouders die zich afvroegen waarom hun kind op bepaalde sites zaten onder schooltijd. “Dat moet toch niet kunnen?” Nee, dat moet inderdaad niet kunnen.”
Ik heb sommige standen aangepast. Spotify staat nu bijvoorbeeld onder stand 1, omdat ze bij mij muziek mogen luisteren onder het werk. En we keken een tijdje mee met de Vogelbescherming, toen de webcam op de broedende vogels stond. En fanatiek dat ze waren, je had ze moeten horen toen de eieren van de ooievaar uitkwamen!
Sinds we Myndr gebruiken hoef ik niet meer de hele tijd op te letten of ze wel de juiste schermpjes open hebben staan. Dat maakt echt verschil. Ik noem het ‘mijn magische knop’. In het begin baalden de leerlingen enorm, maar ze zien nu wel in dat het prettiger is, omdat ze niet al die afleiding hebben. Ze zijn veel doelgerichter. En ze merken zelf op dat ze sneller klaar zijn met hun werk. Ze weten ook: daarna hebben we een gedeelte waarbij we wel kunnen doen wat we willen. Want in de pauze of tijd voor jezelf, dan mag-ie opstand 4.
Alle reviewsJe kunt de Myndr-switch 6 weken vrijblijvend proberen. In deze periode helpen we je om het internet op school veilig te reguleren. Meld je aan en je kunt gelijk beginnen!
* Je ICT beheerder kan kosten in rekening brengen voor het installeren van de gratis Myndr plugin.